mandag den 18. marts 2013

Moules frites med hjemmelavet aioli

Opskrift (2 pers.)

Pommes frites:
4 bagekartofler
Olie
Salt

Vask bagekartoflerne. Skær dem i lange tynde stænger. Kom dem i en pose med en god sjat olivenolie og salt og peber. Ryst posen godt. Fordel kartoffelstængerne på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 200 grader i cirka en time. Vend dem rundt på pladen et par gange.

Aioli:
2 pasteuriserede æggeblommer
1 fed hvidløg
2 spsk. persille
1 spsk. citronsaft
Olie

Æggeblommer og hvidløg piskes godt indtil de begynder at blive hvide og tykke. Tilsæt derefter olie lidt efter lidt mens der stadig piskes. Forsæt til den har den rette konsistens. For meget olie kan dog få aiolien til at skilles. Til sidst tilsættes persille og citronsaft.
(Alle ingredienserne kan også kommes i en foodprocessor og blendes i nogle minutter - fremgangsmåden med olien er her den samme).

Muslinger:
1 - 1 1/2 kg. friske blåmuslinger
2 gulerødder
2 fed hvidløg
1 løg
1 dl. hvidvin
1/2 dl. fløde
1 bndt. persille
Olie

Vask blåmuslingerne grundigt. De åbne muslinger får et bank mod køkkenbordet - hvis den lukker sig er den fin. Dem der ikke lukker sig kasseres. Tag dernæst en urtekniv og fjern skægget (den lille tot, der sidder på muslingen). Skyl muslingerne.
Snit gulerødder, løg og hvidløg fint og svits dem i olie i en stor gryde i et par minutter. Tilsæt hvidvin og lad det koge en smule ind inden fløden tilsættes. Til sidst kommes muslingerne i. De skal dampes inder låg i cirka fem minutter. Hold øje med hvornår muslingerne begynder at åbne sig. Når de er åbne kommes den hakkede persille i. Vend dem rundt i gryden ved at "ryste" gryden med låg på gryden og grydelapper på hænderne. Så er muslingerne klar til servering.