fredag den 20. maj 2011

Store hvededag

I går var aftenen før Store bededag, hvilket derfor gav anledning til at bage hvedeknopper til aftenkaffe

Til opskriften er fundet inspiration hos LaTascha

Opskrift (25-30 stk.) 

100 g. smør
2 1/2 dl. vand
2 1/2 dl. mælk
50 g. økologisk gær
2 æg
2 tsk. salt
2 spsk. rørsukker
2 tsk. stødt kardemomme
ca. 1 kg. økologisk hvedemel

Smelt smør i en gryde og tilsæt vand og mælk. Rør gæren ud i væsken og tilsæt æg, salt, rørsukker og kardemomme. Tilsidst æltes melet i og der æltes godt igennem. Lad dejen hæve i op til to timer. Slå derefter dejen ned, og form ca. 25 boller, der stilles tæt på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til efterhævning tildækket med et viskestykke over, eller lad dem efterhæve med damp i ovnen. Ved den sidste metode skal bagepladen med boller stå på øverste rille i en kold ovn med et viskestykke over. Stil en bradepande med kogende vand nederst i ovnen. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 min. Skift gerne vandet en gang i mellem, således at der hele tiden er damp i ovnen. Tag bollerne ud og varm ovnen op til 200 grader. Herefter kommer hvederne tilbage i ovnen og bager i ca. 15-20 min. til de er gyldne og gennembagte. Hvederne kan nydes nybagte eller gemmes og ristes.