Opskrift (25-30 stk.)
Dag 1 (Rugsurdej):
8 dl. koldt vand
15 g. gær
800 g. rugmel
Opløs gæren i det kolde vand og bland rugmel i. Dæk dejen med et låg og lad det stå ved stuetemperatur i 30-48 timer.
Dag 2 (Iblødsætning af kerner):
1 ltr. koldt vand
500 g. knækkede rugkerner
250 g. solsikkekerner
250 g. hørfrø
Bland vand og kerner og lad iblødsætningen stå med låg i ca. 24 timer.
Dag 3:
30 g. havsalt
30 g. maltsirup
2-3 store gulerødder
Evt. ekstra rugmel, hvis dejen er for våd
Bland surdejen med kernerne og tilsæt derefter salt, maltsirup og gulerødder. Rør det hele godt sammen. Hvis dejen er for våd, tilsæt da lidt ekstra rugmel. Dejen skal være meget tung at røre rundt. Fordel dejen som boller på bageplader med bagepapir. Benyt en spiseske dyppet i vand, så dejen ikke hænger for godt ved skeen. Bag bollerne i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter. Hold øje med dem. De må gerne være lidt bløde indeni.