Jeg har kastet mig ud i et stort projekt med at bage rundstykker, som Hr. B skulle have med over til nogle kammerater. Opskriften er fra Meyers Bageri.
Fordej:
2 1/2 dl. koldt vand
25 g. gær
500 g. hvedemel
Dej:
8 dl. koldt vand
3 dl. surdej
300 g. fint durummel
1,1 kg. hvedemel
35 g. havsalt
Pynt:
Sesam
Birkes
Fordej:
Hæld kold vand i en skål, og rør gæren ud heri. Ælt melet i dejen, som skal være ret stiv og kun lige æltes sammen. Kom fordejen i en plastikskål, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i minimum 6 timer - og gerne 12 timer.
Dej:
Ælt vand, surdej (se opskriften på Meyers grundsurdej her), durummel, hvedemel og salt sammen med fordejen i en røremaskine. Ælt i ca. 10 min, til du har en elastisk og smidig dej. Lad herefter hvile tildækket i ca. 30 min. på køkkenbordet, til der er liv i den.
Del derefter dejen i tre stykker, tril dem til pølser og del hver pølse i 10 stykker. Form stykkerne til boller og sæt dem på bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse. Det tager ca. 1-2 timer.
Pensl rundstykkerne med vand (eller æg) og drys med sesam og/eller birkes. Bag rundstykkerne i ovnen ved 200 grader i 20 min. Bag dem evt. i damp, hvor du sætter en bageplade med 1 cm. vand i bunden af ovnen. Dampen bevirker, at der ikke dannes skorpe på brødet så hurtigt, og brødet vil derfor hæve mere op. Afkøl derefter rundstykkerne på en bagerist.
| De færdige rundstykker. De er stadig meget lyse |