torsdag den 16. februar 2012

Hindbærlagkage

Mette Blomsterbergs hindbærlagkage:Opskrift (ca. 12 pers.)

Mandelbund:
100 g. pasteuriserede æggeblommer
65 g. sukker
1 tsk. bagepulver
100 g. hvedemel
50 g. mandler, fintblendede (eller mandelmel)
200 g. pasteuriserede æggehvider

Hindbærfromage:
5 bl. husblas
200 g. hindbær, optøede
50 g. flormelis
1/2 ltr. piskefløde
1/2 vaniljestang

Overtræksmarcipan:
200 g. ren rå marcipan
100 g. flormelis
ca. 25 g. glukosesirup

Pynt:
4 dl. piskefløde
1 blok hvid chokolade
Friske hindbær (ca. 16 stk.)

Mandelbund:
Æggeblommer og sukker piskes med en håndmixer til en tyk æggesnaps. Mel og bagepulver blandes og sigtes. Dette vendes forsigtigt i "snapsen" sammen med de fint blendede mandler.

Æggehviderne piskes stive, og vendes forsigtigt med "mandelsnapsen". Stop, når dejen er ensartet.
Klip et rundt stykke bagepapir, præcis så stort som springformens bund og læg det i springformens bund. Fordel dejen heri og stryg den jævnt ud med en palet.

Bages ved 190 grader til bunden er godt gylden og giver efter ved tryk, ca. 20-30 min. Afkøles helt inden kanten skæres løs med en lille glat kniv og den afkølede mandelbund kan slås ud af formen. Rengør springformen helt.

Hindbærfromage:
Husblassen lægges i blød i en liter koldt vand i en halv time. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af flormelissen og kornene mases med en paletkniv på bordet, således at kornene skilles ad.

Hindbær, flormelis og vaniljesukker moses kort med hænderne og opvarmes i en lille gryde til 70 grader og tages af varmen. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varmes hindbærmos. Rør godt. Kom den varme blanding op i en ren skål.

Piskefløden piskes til en let skum. 1/3 del af det letpiskede flødeskum kommes nu op i hindbærblandingen. Pisk hurtigt. Denne hindbærblanding kommes nu op i skålen med den resterende letpiskede fløde og det hele vendes nu forsigtigt sammen til en ensartet fromage, der straks fordeles på mandelbunden som anvist nederst.

Overtræksmarcipan:
Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet masse i røremaskinen. Overtræksmarcipanen opbevares i en tillukket plasticpose ved stuetemperatur indtil den skal anvendes.

Opbygning:
Mandelbunden flækkes på midten i to lige tykke bunde - gerne med en stor brødkniv. Den nederste bund lægges igen i springformen.

2/3 dele af hindbærfromagen fordeles på bunden og den øverste bund lægges ovenpå fromagen. Pres toppen godt ned til fromagen. Den resterende hindbærfromage fordeles på kagens top og stryges glat ud. Den sammenlagte kage stilles nu i kølesskabet til næste dag (eller i friseren i 3 timer). Kagen tages ud og befries fra formen og placeres straks på det udvalgte serveringsfad. 

Overtræksmarcipanen udrulles i ekstra flormelis til et langt bånd som kan nå hele vejen rundt om kagen (brug et målebånd). Sørg for, at marcipanen er til at flytte under hele udrulningen. Renskær båndet mens det ligger på bordet og mål selvfølgelig inden du skærer. Lad gerne båndet være ca. 1 cm. højere end kagen.

Lav chokoladeflager af den hvide chokoladeblok. Brug en kokkekniv med lige skær (chokoladen kan også rives på et groft rivejern). Flagerne placeres på kagens midte.

Piskefløden piskes til skum og kommes op i en sprøjtepose med en stor tyl i. Flødeskummet sprøjtes til smukke rosetter (ca. 16 stk.). På hver roset placeres et friskt hindbær.

Jeg kunne ikke få fat på glukosesirup, så jeg gav mig i kast med at prøve at lave det lange bånd af ren rå marcipan. Det var et større arbejde - og nærmest umuligt. Alternativt kan man købe Odense Marcipans marcipanlåg eller forhøres sig hos en bager, om det er muligt at købe et marcipanlåg.

Alt i alt en utrolig flot fødselsdagslagkage, som jeg desværre ikke synes var umagen værd. Men så blev den afprøvet. Den smagte ikke af ret meget.