mandag den 13. februar 2012

Tarte Au Citron

Brødrene Prices geniale opskrift på citrontærte. Den er sød, syrlig og cremet på samme tid. 


Opskrift

Mørdej:
250 g. mel
170 g. smør
70 g. flormelis
2 tsk. vaniljesukker
1 æg
En knivspids salt

Citroncreme:
2 citroner (filetter fra begge citroner + revet skal fra én citron)
100 g. sukker
2 hele æg
2 æggeblommer
2 dl. fløde

Italiensk marengs:
125 g. æggehvide
200 g. sukker
1 dl. vand

Til mørdejen smuldres smørret i melet sammen med flormelis, vaniljesukker og salt. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt. Den må ikke æltes. Dejen skal hvile en times tid i køleskabet. Så bager man dejen i en passende tærteform. Læg et stykke bagepapir med eks. tørrede ærter over dejen, så dejen ikke hæver op. (Jeg bruger en mindre tærteform, som passer perfekt ovenpå tærtedejen og holder den nede). Bagningen foregår ved 220 grader i ca. 15 min. Derefter fjernes bagepapir og ærter og tærten får fem minutter mere i ovnen.

Til cremen blendes citronfiletterne med skal, sukker, æg og æggeblommer, hvorpå fløden blandes i. Cremen er meget flydende. Hæld cremen i tærtebunden og bag den ved 150 grader i cirka 30 minutter, eller til cremen har sat sig. Lad tærten køle af.

Til den italienske marengs kommes sukkeret i en gryde sammen med vandet. Kog det til en klar, lidt tyktflydende sirup. Imens piskes æggehviderne til skum, hvorpå den kogende sukkerlage lidt efter lidt tilsættes, mens der piskes. Bliv ved med at piske til marengsen er kølet af. Kom den derpå i en sprøjtepose. Dekorer tærten med marengsmassen. Sæt den tilbage i ovnen under grill til marengsen er let gylden. Hold endelig øje med tærten hele tiden! Det går meget hurtigt. 30-90 sekunder - alt afhængig af temperatur. Lad tærten køle af før den spises.Jeg har bagt tærten et par gange og må indrømme, at jeg den sidste gang glemte fløden i citroncremen. Det skete der heldigvis ingen skade ved. Jeg kunne næsten ikke smage forskel. Fløden kan derfor droppes eller halveres i kagen for en "lidt" sundere og mindre fed udgave.