Så blev det tid til der skulle bages en ny portion rugboller. Jeg forsøger at få brugt noget af alt det mel jeg har liggende, så jeg besluttede at benytte svedjerug i disse boller. Resultater blev godt!
Opskrift:
Dag 1:
Rugsurdej:
7,5 dl. koldt vand
20 g. gær
400 g. groft rugmel
400 g. svedjerugmel
Oplæs gæren i vandet og bland melet i. Dæk dejen med et klæde eller låg og lad det stå ved stuetemperatur i 48 timer.
Dag 2:
1 ltr. koldt vand
500 g. knækkede rugkerner
250 g. solsikkekerner
250 g. hørfrø
Bland vand og kerner og lad iblødsætningen stå med låg i 24 timer.
Dag 3:
30 g. Havsalt
20 g. Maltsirup
Evt. 2-3 gulerødder
Evt. rugmel, hvis dejen er for våd.
Bland surdejen med kernerne og tilsæt derefter salt, maltsirup og evt. gulerødder. Rør det hele godt sammen. Hvis dejen er for våd tilsæt da lidt ekstra rugmel. Dejen skal være meget tung at røre rundt. Fordelen dejen som boller på bageplader med bagepapir. Benyt en spiseske dyppet i vand, for dejen ikke hænger for godt ved skeen. Bag bollerne i oven ved 180 grader i ca. 45 min. Hold øje med dem. De må gerne være lidt bløde.
Svedjerugmel fra Aurion. Svedjerug er en gammel rugsort fra det nordlige Skandinavien. Melet skulle give brødet en meget stor smag. Endvidere har det en lang eftersmag og brød af svedjerug holder sig saftigt længe. Læs om svejderugens historie her. |
Surdej |